Wasbak verstopt? Wij helpen u graag met ontstoppen!

Wasbak verstopt

De wasbak in de badkamer, de (bij)keuken, in het toilet wordt altijd intensief gebruikt, voor van alles en nog wat. Om jezelf en/of de kinderen te wassen, je haar te wassen, voor de handwas, de afwas, groenten af te spoelen en nog veel meer.

In de afvoer van een wasbak kan van alles en nog wat belanden. Etensresten, haar, stukjes zeep, zeeppoeder, vet en zelfs braaksel. Als een van de kinderen misselijk is, is het vaak gemakkelijk. Maar ook andere zaken die absoluut niet in een wasbak thuishoren, kunnen er (vaak dankzij de kinderen), dingen die er niet in thuishoren. Dit kan van alles zijn, stukjes klei, verf, papier, tissues of zelfs vastere vormen zoals glas. Resten van papieren bordjes, plastic bestek, het kan allemaal op een of andere wijze in de wasbak terecht komen.

Wasbak verstopt

Of het nu gaat om een wasbak waar helemaal geen water meer door de afvoer stroomt, of het om langzaam weglopen gaat, in beide gevallen is er sprake van een verstopping.

De sifon is de meest gevoelige plek. Er kunnen zware deeltjes naar de bodem zinken, zoals vet of zeep. Dit hecht zich aan de wand, trekt andere materialen aan en voor u het weet zit er een enorme klont, die lastig te verwijderen is.

Het eerste is het belangrijkste, waar zit de verstopping en uit welke substantie(s) deze bestaat. Het kan een enkele stof zijn, zoals vet, maar ook een combinatie.

Het is aan te bevelen om proberen vast te stellen waar de verstopping precies en wat het beste middel is. Gaat het om haar, dan is soda in combinatie met heet water een uitstekende oplossing, in alle opzichten. Dankzij het natuurlijke karakter van de soda is deze mild voor de leidingen. Gaat het om vet, dan is cola of elke andere koolzuurhoudende frisdrank geschikt, tevens mild voor de leidingen. Zelfs proberen met alleen kokend water kan reeds voldoende zijn.

Gootsteen verstopt niets helpt

Als alle gewone en ongewone middelen niet werken, dan moet er nader onderzoek worden gedaan naar de aard en de plaats van de verstopping. Deze kan helemaal vastzitten in de sifon (zwanenhals), waardoor deze moeilijk of zelfs helemaal niet te verwijderen is.

De sifon moet eerst worden losgeschroefd, deze kan gereinigd worden, bijvoorbeeld in een teil met heet water, soda en/of azijn. Als het toch niet voldoende is of zelfs onmogelijk is om het te reiningen, zelfs niet met een hogedrukspuit of een trekveer, moet deze vervangen worden.

Het probleem kan ook verderop zitten, zelfs in de riolering, hoewel er dan sprake moet zijn van een algehele blokkering van diverse afvoeren.

De zogenaamde ‘onderwatercamera’ kan een uitkomst zijn als het gaat om het ontdekken van de plaats en de substantie van de verstopping. Vervolgens moet er grof geschut worden ingezet, namelijk een trekveer of een hoge drukspuit.

 

Verstopte gootsteen keuken

De gootsteen van de keuken is gevoelig voor verstoppingen, met als oorzaak etensresten, vet, zeepresten of door verstoppingen in andere afvoeren, die van de vaatwasser bijvoorbeeld.

Andere dingen kunnen zijn sateprikkers of zelfs plastic, kleine stukjes glas etc.

De aard van de verstopping is bepalend voor de behandeling. Het putje openen en het vuil er eenvoudigweg uitvissen, de sifon losdraaien of op een andere manier de verstopping oplossen. Gaat het om vet, dan is soda de beste keus. Met etensresten is het een goed idee om cola in de afvoer te gieten, het kan een verschil van dag en nacht betekenen.

Gootsteen ontstoppen soda

Soda is bijzonder doeltreffend als het gaat om vet. Dit zit meestal in gootstenen en wasbakken, maar ook in de vaatwasser. In combinatie met kokend water werkt het uitstekend en kan alles gauw weer doorlopen.

De reinigende kracht van soda (dit zout wordt niet voor niets gebruikt bij wonden met infecties), helpt om het vet op te lossen, zonder dat de afvoer of de leidingen beschadigd raken. Soda is mild voor andere materialen, die absoluut niet opgelost hoeven te worden!

Gootsteen ontstoppen cola

Cola is dankzij het koolzuur en fosforzuur een prima oplosser in de afvoer. Voor de verstopping, niet voor de leidingen! Als het gaat om etensresten (in de gootsteen van de keuken), of vet (tevens in de gootsteen), kan de cola worden toegepast en voor resultaat zorgen.

Trouwens, elke andere frisdrank met koolzuur kan geschikt zijn, maar cola heeft net een beetje extra.

Gootsteen ontstoppen baking soda

‘Baking soda’ is hetzelfde als soda, maar dan met een beetje extra ‘power’. Net als bakzout en zout om het deeg te laten rijzen. Daarom is het beter met een verstopping meteen voor het hoogst haalbare te gaan, namelijk baking soda. Soda werkt perfect voor een verstopping die (vooral) uit vetten bestaat, zoals boter, olie, frituurvet en/of margarine. De baking soda bruist meer dan het ‘gewone’ sodazout, daarom is het effect extra groot.

Al het andere wat aan deze verstopping blijft kleven, spoelt uiteindelijk ook door. Voor een verstopping bestaande uit etensresten is soda minder geschikt, hiervoor zijn andere middelen.

Als het gaat om calcium als hoofdoorzaak, is azijn een meer geschikte optie.

 

Afvoer verstopt trekveer

Dit kan een uitstekend redmiddel zijn voor hardnekkige verstoppingen. De trekveren zijn er in alle soorten en maten, zodat ze naadloos aansluiten binnen de afvoer. Zo kun je veilig, netjes en vooral doeltreffend het obstakel verwijderen. Trekveren zijn niet schadelijk, niet gebruiksintensief en bijzonder effectief. Klop daarom bij de deskundige aan en vraag wat de trekveer voor jouw verstopte afvoer kan doen, of het nu om de gootsteen gaat, het toilet of de wasmachine, er is overal een geschikte trekveer voor.

Verstopping afvoer badkamer

Dat is zeker problematisch, als wastafel, toilet, douche en/of bad niet meer door te spoelen zijn. Dit kan zelfs veroorzaakt worden door een afvoer van een van de genoemde elementen.

Als het toilet verstopt raakt door teveel w.c. papier, ontlasting en/of braaksel, kunnen ook de afvoeren van de douche en de wastafel verstopt raken. Zeker als het gaat om verkeerde voorwerpen in het toilet, zoals luiers, maandverband of vochtige doekjes, kan de gehele badkamer geblokkeerd raken.

Behalve overstromingen en lekkages kan zo’n verstopping ook voor veel stank zorgen en alles bijzonder onhygienisch wordt, het laatste wat je wilt in een badkamer. Daarom moet er snel en vakkundig ingegrepen worden. De verstopping moet geheel verwijderd worden zonder daar (te) veel schade van te ondervinden.

Eerst met natuurlijke middelen aan de slag gaan, zoals een zuignap, of een middel om de ophoping in het toilet zelf te verwijderen, zoals de borstel of een grote tang. Uiteraard voorzichtig, geen schade veroorzaken.

Andere middelen zijn azijn, frisdrank (koolzuurhoudend) en soda, de laatste in combinatie met heet water. Bleek is ook mogelijk, indien dit niet te agressief is voor de leidingen. Samen met heet water zorgt het ook voor het doden van bacteriën.

Schuurmiddel is niet aan te bevelen. Het maakt de wasbak wel schoon, gebruiken kan dus wel, maar het is absoluut geen hulp als het gaat om het verhelpen van een verstopping.

Wasbak verstopt door kots

Voor bepaalde mensen en zeker kinderen, kan misselijkheid plotseling opkomen. Het is beter om in de wasbak te braken dan op de grond of andere plaatsen. Voor wie het toilet niet haalt, is de wasbak een goede optie. Deze kan gemakkelijk worden nagespoeld. Echter, vaak is braaksel veel te dik om door de afvoer te gaan, kan tevens kleverig zijn.

Leegscheppen is vaak geen optie, dat is veel te vies. Door er kokend water overheen te gieten, worden de zwaardere deeltjes opgelost. Het is beter en hygienischer om er ook nog soda bij te doen. Met behulp van plastic wegwerp zaken kun je de deeltjes ook doorprikken of pureren, zodat het alsnog door de afvoer gaat. Bleekmiddel kan tevens behulpzaam zijn als het gaat om oplossen. Bovendien is de wasbak na het goed doorspoelen en het naspoelen met bleek en water niet meer verstopt, maar wel schoon, zelfs steriel. Zo kan alles in alle opzichten weer lekker doorlopen.

Bel: 06-28791793