WC verstopt: de oorzaak en de oplossing!

Wc verstopt

Het gebeurt altijd op het verkeerde moment op de verkeerde plaats, een verstopte w.c. komt nooit gelegen, integendeel! Wat je ook doet om het te voorkomen, er kunnen allerei factoren zijn die een bijdrage leveren aan de ongewenste blokkade.

WC verstopt: de oorzaak en de oplossing

Een verstopte w.c. geeft altijd ongemak. Deze wordt voor van alles en nog wat gebruikt, niet alleen voor de menselijke behoeften, maar ook voor het wegwerpen van etenswaren, vervuild water en nog veel meer.

Het kan gaan om een w.c. in een woning, die de enige is. Het kan ook dat een woning meerdere w.c.’s, waarvan er een verstopt zit, maar ook allemaal, zodat niemand er meer gebruik van kan maken.

Of het gaat om een verstopping van een toilet of heel toiletblok in een openbaar gebouw, of bedrijf. Dat is voor het personeel en de bezoekers een reden om te vertrekken.

Gaat het om de horeca, wordt het niet alleen een ongemak, maar kan het ook omzet schelen. Gaat het om een overheidsinstelling zoals een school, worden de leerlingen naar huis gestuurd. Kortom, een blokkade in de dagelijkse gang van zaken, die tijd en dus geld kost. Daarom is op de juiste wijze ingrijpen strikt noodzakelijk.

In dit artikel krijgt u alle informatie die u nodig heeft. De inhoudsopgave staat hieronder, u kunt zelf naar de door u gewenste paragraaf scrollen. Of u leest gewoon het hele artikel met alle informatie eens goed door. Zelfs al heeft u thuis of op het werk nog geen verstopte w.c., een beetje kennis kan nooit kwaad. Er kunnen allerlei oorzaken zijn als het gaat om een verstopte w.c. en tevens ook allerlei gevolgen.

Oorzaken kunnen zijn teveel w.c. papier of ontlasting, maar ook omdat er materialen in worden geworpen die er niet in thuis horen. Een andere factor kan komen van buitenaf, namelijk cement, zand, modder, takjes en bladeren, die op een of andere wijze in het riool belanden. De gevolgen kunnen leiden tot lekkage, overstroming of nog meer verstoppingen in de ruimte, zoals de wasbak, douche, wasmachine etc.

Hoe dan ook, ongemak voor iedereen en een blokkering van de dagelijkse gang van zaken en niet te vergeten, een probleem voor de zo belangrijke hygiene!

Daarom kunt u deze paragrafen rustig doorlezen:

  • wc verstopt kosten
  • wc verstopt door teveel wc papier
  • wc verstopt door drol
  • wc ontstoppen met tuinslang
  • verstopte wc cola
  • wc verstopt door toiletblok
  • wc ontstoppen kokend water
  • W.c. verstopt kosten

Als huisbaas, huurder, eigenaar of verhuurder is dat natuurlijk van het grootste belang. Daarom lichten wij dit belangrijk aspect nauwkeurig toe.

De vraag is eerst welk toilet er verstopt zit, waar de blokkade zich bevindt en of er nog meer zaken verstopt zitten (andere toiletten) of een heel blok.

Een toilet dat verstopt zit op de twaalfde verdieping van een flatgebouw, is anders dan een heel blok in een school op de begane grond. Deze aspecten moeten allemaal worden meegewogen. Ook de oorzaak is bepalend, gaat het om een externe of interne oorzaak? Gaat het om een openbaar gebouw, een overheidsinstelling of een fabriek? Dat er ingegrepen moet worden is duidelijk, maar de plaats en de wijze waarop, is mede bepalend voor de prijs. Gaat het om een algemene blokkade in het riool, waardoor de toiletten van huurhuizen op een rij verstopt raken, dan is de plaatselijke overheid natuurlijk verantwoordelijk.

Gaat het om een horeca bedrijf of een koopwoning, dan moet de eigenaar zelf betalen, of het kan gedeclareerd worden bij de verzekering.

Wat ook belangrijk is, is dat er zo min mogelijk moeite gedaan moet worden om het euvel doeltreffend te verhelpen. Het hele toilet hoeft niet overhoop te worden gehaald als de hoge drukspuit of de trekker voldoende is om alles weg te halen. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten!

W.c. verstopt door teveel wc papier

Dit kan inderdaad zomaar het geval zijn, heel gemakkelijk zelfs. Graag geven mensen de kinderen de schuld en hoewel dit inderdaad kan kloppen, zijn er allerlei mensen of dingen aan de orde waardoor er overmatig veel toiletpapier in de w.c. belandt. Bijvoorbeeld bij veel viezigheid, door het gebruik van (teveel) vochtig toiletpapier of doordat toiletpapier voor andere doeleinden wordt gebruikt. Het stelpen van een wond, een bloedneus met toiletpapier en dit vervolgens in de w.c. werpen, het kan allemaal tot een grote ophoping leiden, met verstopping tot gevolg.

Daarom, houd het matig met toiletpapier, zeker met vochtig papier. Billendoekjes voor baby’s zijn bij voorbaat al uitgesloten, deze kunnen absoluut niet in het toilet worden geworpen. Mochten er toch problemen ontstaan, bijvoorbeeld bij diarree, verwijder het toiletpapier met behulp van een borstel of ander hulpstuk, doe het in een vuilniszak bij het vuil. Met een zuignap is ook een goede mogelijkheid.

Eventueel blijven spoelen of de tuinslang inzetten, dan is het meestal wel weer verholpen.

W.c. verstopt door drol

Onderschat deze oorzaak niet, het kan gewoon gebeuren, het ontlastingspatroon is per persoon verschillend. Maar ook met kleine kinderen of zelfs baby’s kan het al gebeuren. De luier ‘legen’ boven het toilet, zeker als het om een katoenen luier gaat, kan al voor een obstakel zorgen. Ook het potje dat omgekieperd wordt, of de postoel van de gehandicapte of bejaarde moet uiteraard leeg worden gemaakt.

Er zijn middelen om harde stoffen zachter te maken, cola, soda of bleekmiddel. Of een flinke stoot water erachteraan, met een tuinslang of hogedrukspuit. De zuignap kan ook helpen in dit geval.

Wc ontstoppen met tuinslang

Een kind kan de was doen, daarom ook de blokkade in een toilet verhelpen. De tuinslang, zeker als deze krachtig spuit, kan alles wat wel of niet in het toilet thuis hoort doorspoelen. Teveel ontlasting, toiletpapier, vochtig toiletpapier en zelfs ongeoorloofde dingen kunnen met behulp van de tuinslang verwijderd worden. Als dit echter niet werkt, moet er als nog professionele hulp gevonden worden.

Gaat het om een geheel verstopt riool onder een flatgebouw of een openbare ruimte, dan is het zaak om dit snel en nauwkeurig te doen. Het spuiten kan vanuit de w.c. gebeuren, maar ook van buitenaf, door het riool.

Verstopte wc cola

Wie denkt hier nu aan, aan cola bij een verstopt toilet? Dit is inderdaad een goede keuze. Cola heeft een agressieve aard, dat kan ook een voordeel zijn. Bij een grote hoeveelheid (harde) ontlasting, toiletpapier etc. kan cola uitermate behulpzaam zijn. Daarom, giet het in de w.c. en laat het enige tijd bruisen en intrekken. Kijk goed of alles is opgelost en trek daarna stevig door! Ook bij harde zaken zoals het toiletblok dat onverhoopt in de afvoer is gevallen, kan cola behulpzaam zijn.

Wc verstopt door toiletblok

Hieraan wordt meestal niet gedacht, maar het is aan de orde van de dag. Een toiletblok is een prima zaak, zeker in openbare toiletten, in kantoren, studentenhuizen en scholen. Maar ook thuis draagt het bij aan de zo belangrijke hygiene. Het nadeel kan zijn dat deze los raakt van de rand en voor een verstopping zorgt, zonder het plastic omhulsel. Maar deze kan ook in de afvoer terecht komen. De tuinslang, cola en de zuignap, dit alles kan van pas komen als het gaat om het toiletblok zelf. Gaat het om het plastic omhulsel is het belangrijk om deze zo snel mogelijk uit het water te vissen, hoe dan ook! Alles om erger te voorkomen.

Wc ontstoppen kokend water

Zolang de blokkades niet uit onoplosbaar materiaal bestaan (luiers, billendoekjes, tampons, maandverband etc.) maar uit veel ontlasting, (vochtig) toiletpapier of bijvoorbeeld braaksel, kan kokend water al voor de oplossing zorgen, letterlijk en figuurlijk. Bovendien is het bacterie dodend karakter van kokend water bijdraagt aan de hygiene. Regelrecht uit de waterkoker, kokend en wel in het toilet, een tijdje laten weken, dit zorgt voor het beste resultaat.

Daarom, met deze adviezen kunnen de toiletten weer in gebruik worden genomen, op de juiste wijze!

Wilt u de wc verstopping laten verhelpen door een specialist?

Belt u dan naar het onderstaande telefoonnummer.

Bel: 06-28791793