Wasmachine verstopt? Wij ontstoppen alle leidingen!

Wasmachine verstopt

De wasmachine wordt door velen meerdere keren per week gebruikt. Gaat het om een gezin met jonge kinderen, dan kan het zomaar dagelijks worden ingezet. Wasmachines doen uiteraard de was, maar het soort kan heel sterk variëren. Gaat het om ernstig bevuilde zaken, zoals vieze rompertjes of andere vormen van kinderkleding, de lakens van een incontinent persoon, het tafelkleed, wollen vesten, de slaapzak of kostbare kleding, die niet naar de stomerij hoeft, het kan van alles zijn.

Wasmachine verstopt

Daarom, de machine heeft hoge en lage temperaturen, korte en lange programma’s en ook de wijze  van centrifugeren is verschillend. De afvoer is meestal flink belast, met veel water, zeep en vuil.

Al het textiel en andere materialen komt in de wasmachine, de vaatdoekjes, thee- en keukendoeken, ondergoed en kleding, jassen en nog veel meer. Geen wonder dat de afvoer van de wasmachine verstopt kan raken, met van alles en nog wat.

Kleine stukjes textiel, de pluizen van de kleding kunnen in de afvoer belanden. Maar als er iets niet goed gaat met de afvoer, kunnen zelfs kleine artikelen in de afvoer verdwijnen, die voor een verstopping zorgen, zoals een sok, een washand of een slipje. Is dit het geval, dan is de rubberen ring niet afdoende beschermend en moet deze vervangen worden. Daarom, oorzaak en gevolg moeten goed worden nagegaan.

We spreken al van verstopping als het water niet snel genoeg wegloopt. Maar er kan nog veel meer aan de hand zijn, lekkend water langs het deurtje, de afvoerslang die loslaat en nog meer narigheid.

Gaat het om een plek waar meerdere wasmachines zijn, zoals in een ziekenhuis of instelling, dan kan het zijn dat een hele serie meteen verstopt zit, maar het kan ook om een wasmachine gaan. In ieder geval is het tijd voor actie!

Afvoer wasmachine verstopt

Het is bijzonder onhandig, de wasmachine kan niet worden gebruikt, zeker in bepaalde omstandigheden. Daarom is het zaak om snel te ontdekken waar de blokkade zit en waaruit deze bestaat.

Laten we om te beginnen met het punt dat een verstopte afvoer van de wasmachine niet altijd de oorzaak bij de machine ligt. De oorzaak kan dieper liggen, letterlijk en figuurlijk. Het is belangrijk om na te gaan of er nog andere zaken verstopt zijn, zoals de wasbak etc. Als het wasmachine in de keuken staat of in de badkamer, controleer dan of de andere zaken wel doorlopen.

Er kunnen talloze zaken ten grondslag liggen aan een verstopte wasmachine. Het kan komen doordat hard water kalkaanslag veroorzaakt, die zich ophoopt. Haren uit de handdoeken, zeepresten van washandjes, het kan allemaal. Andere oorzaken kunnen zijn zeeppoeder, dat zich ophoopt, vuil van de (kinder)kleding, vastere vormen van vuil zoals modder of zelfs ontlasting, zand, vet uit de doekjes die voor de keuken gebruikt zijn of zelfs etensresten die in of op het tafelkleed zijn beland. Sateprikkers, zelfs bestek of kleine vaatdingen, alles kan erin belanden.

Afvoerslang wasmachine verwijderen

Om te ontdekken waar de verstopping zit en waaruit deze bestaat, uit een geheel van zeeppoeder, of uit een combinatie van twee of meerdere substanties, zoals vet en haren.

De afvoer verwijderen om te zien of de verstopping erin zit, of juist in de afvoer zelf, is een uitstekende manier. De slang kan worden gereinigd of vervangen, of het euvel in de afvoer is beter zichtbaar en verwijderbaar.

De sifon schoonmaken kan ook de oorzaak meteen wegnemen, de sifon waarin de zwaardere deeltjes zoals vuil en zeepresten in wegzinken, vastplakken en nog meer rommel aantrekken, zodat het een grote klont wordt.

De afvoer kan gereinigd worden met een trekveer, waardoor het euvel er letterlijk wordt uitgetrokken. Mocht het probleem ernstiger zijn, kan ook een bijzonder sterke waterspuit worden gebruikt, die de verstopping regelrecht in het riool spuit. Als de oorzaak in het riool zit, wordt de spuit uiteraard ook ingezet, als doeltreffende maatregel.

Probleem afvoer wasmachine

Het probleem van de afvoer begint al als het water te langzaam doorloopt, of lekt langs de deur. Maar het kan nog eerder ter sprake komen, als de was niet zo gecentrifugeerd uit de machine komt, vochtiger dan anders, dat is het probleem al. Meteen actie ondernemen is van groot belang, om schade, lekkage en overstromingen te voorkomen. Gelukkig hoeft dit niet veel tijd en/of geld te kosten.

Gaat het om kalk, dan kan azijn het probleem oplossen. Als het gaat om een samenklontering van haar is soda met heet water een goed idee. Kokend water met dit reinigende zout in de afvoer gieten kan al veel problemen letterlijk en figuurlijk oplossen.

Om verstopping te voorkomen, is het goed om eens in de zoveel tijd de wasmachine te wassen zonder was, zonder poeder, maar met azijn, op het heetste programma. Zo wordt de kalk uit het water opgelost en ontstaat er geen verdere schade.

Verder zijn er andere mogelijkheden. Echte ontstoppingsmiddelen zijn niet aan te bevelen, deze hebben met hun chemische ingedrienten zoveel in zich, dat het niet alleen de verstopping, maar ook de leiding kan oplossen.

Afvoer wasmachine loopt over

Dan is het een serieuze kwestie. De afvoer van de wasmachine loopt niet door, maar dit hoeft niet aan de machine zelf te liggen. Een verstopping in het riool, of in de ruimte waar de wasmachine staat, zoals de keuken of de badkamer. Is de w.c. verstopt in de badkamer, dan kan dit samenhangen met de leiding in het geheel.

Wat er ook aan de hand is, er moet snel worden ingegrepen.

Afvoer wasmachine ontstoppen azijn

Azijn werkt ontkalkend, kan daarom prima worden gebruikt als dit de basis van de verstopping. In tegenstelling tot chemische middelen, is azijn niet schadelijk voor de afvoer of de leidingen.

Afwasmachine verstopt

Dit is uiteraard ook een mogelijkheid, de afwasmachine waar van de afvoer verstopt zit, meestal door etensresten, vet en/of zeeppoeder. Calcium kan net zo goed een oorzaak zijn. Nu en dan doorspoelen op het heetste programma kan al helpen.

De oorzaak kan inderdaad in de afvoer(pomp) zitten, die gereinigd kan worden. Maar ook de sproei arm onderin kan verstopt raken, zodat het niet meer (voldoende) water sproeit, de vaatwasser dus niet meer (voldoende) wast.

Om andere vormen van schade te voorkomen of te veroorzaken, ga met natuurlijke hulpmiddelen aan de slag. De soda met vet of zeeppoeder, azijn als het gaat om calcium.

De afvoerpomp en/of de sproeiarm volledig schoonmaken of vernieuwen, indien dit noodzakelijk is, dat kan de oplossing zijn.

Zeepresten oplossen afvoer

Dit is uiteraard aan de orde van de dag, zeeppoeder, maar ook vloeibare zeep, voorwas, wasverzachter, het kan zich hechten aan de wand en zo een grote ophoping vormen. Doordat het kleverig is, kan het ook andere zaken aantrekken, zoals haren. Zo wordt het een grote verklontering, met alle gevolgen vandien.

Maar er is een heel geschikt middel om de zeepresten op te lossen, namelijk soda. Soda is hard voor het zeep, zacht voor de afvoer en de leidingen. Het bruisende karakter zorgt voor een moeiteloze oplossing van zeep. Alles wat eventueel overblijft, kan alsnog op natuurlijke wijze wegspoelen.

De wasmachine is een belangrijk instrument voor het dagelijkse leven. Bovendien is het vaak gekoppeld aan andere afvoeren en leidingen, Daarom, wees zuinig op je wasmachine en geef elke mogelijke aankomende blokkade alle aandacht, zodat alles bespaard blijft, de wasmachine, schade aan de afvoer en aan de badkamer, keuken of garage/zolder, waar deze ook geplaatst is.

Gebruik deze informatie en blijf alert op alles wat kan gebeuren, om het te voorkomen en te genezen.

Bel: 06-28791793